Конструирање нова шема за развој Добриот челик треба да се користи на „сечилото“ - Интервју со Луо Тијун, потпретседател на Кинеската асоцијација за железо и челик

„Според новата шема на развој, челичната индустрија мора да фати нови можности во иднина од формирање на нов биланс на домашната понуда и побарувачка и учество во меѓународна соработка и конкуренција на високо ниво“. Изјави неодамна во ексклузивно интервју за новинската агенција Ксинхуа, потпретседателот на Кинеската асоцијација за железо и челик, Луо Тијун. Рафинирањето на структурната реформа на страната на снабдување на „13-от петгодишен план“ го издржа стрес-тестот за специјалната 2020 година. Челичната индустрија, која стои на новата почетна точка за развој, ќе продолжи решително да ги реформира и постепено подобрување на основните способности на индустријата и нивото на модернизација на индустрискиот ланец. Земете ги научните и технолошките иновации како почетна точка за подобрување на квалитетот и нивото на снабдување и оставете добар челик да се користи во „сечилото“.

„Не очекував!“ Луо Тијун потсети на изминатата 2020 година, „Јас сум навистина загрижен дека синџирот на капитал на компанијата ќе се распадне и индустријата ќе изгуби пари. Како резултат, нема загуба за еден месец. Прашање е само колку профит “.

Податоците на Здружението за железо и челик во Кина покажуваат дека во 2020 година, профитот на челичните компании вклучени во клучните статистички податоци се зголемува од година во година од јуни, а односот на активата и обврската продолжува да опаѓа од година во година. Вкупната добивка остварена во текот на целата година го одржува растот.

„Во изминатата година, континуираното закрепнување на кинеската економија ја натера челичната индустрија да ги надмине очекувањата“. Луо Тијун рече: „Друга важна точка е структурната реформа на страната на понудата. Во изминатите неколку години, челичните компании заработија пари и нивната состојба на капитал значително се подобри “.

Луо Тијун верува дека индустријата за челик демонстрираше силни можности против ризик благодарение на непоколебливиот напредок на структурните реформи од страната на снабдувањето и целосните предности на индустрискиот ланец акумулирани со текот на годините.

Овие предности ќе бидат потврдени во 2020 година кога се шири глобалната епидемија. Во 2020 година, од една страна, индустријата за челик во мојата земја одигра важна улога во снабдувањето во итни случаи, медицинска помош, продолжување на работата и производството и стабилизирање на синџирот на снабдување на индустрискиот ланец; од друга страна, побарувачката и обемот на производство на кинеската челична индустрија достигнаа рекордни високи нивоа Во исто време, тоа доведе до значително зголемување на увозот на челик, и фазен нето увоз на суров челик започна да се формира од јуни.

„Како најголема земја за производство на челик во светот, Кина не само што не изврши притисок врз светскиот капацитет за производство, туку обезбеди широк пазар за варење на светскиот капацитет за производство на челик“, рече Луо Тијун.

Огледало серпентина 8

Гледајќи наназад на извонредната 2020 година, производството на челик во мојата земја продолжи да се одвива на високо ниво водено од силна пониска побарувачка, демонстрирајќи ја силната отпорност на економијата на мојата земја; во исто време, цената на увезената железна руда нагло флуктуираше, уште еднаш погодувајќи ги точките на болка во индустријата. Радостите и грижите во индустријата за железо и челик се само профил на влегувањето на мојата земја во нова фаза на развој и нови промени во можностите и предизвиците.

Стои на новата почетна точка на „14-от петгодишен план“, како може челичната индустрија да ги надополни своите недостатоци и да направи добар почеток?

Луо Тијун посочи дека импулсот за проширување на капацитетот, сè построгите ограничувања на еколошката средина, големата зависност од надворешните ресурси и малата концентрација на индустријата сепак ќе бидат предизвици со кои се соочува челичната индустрија уште некое време. „Челичната индустрија сè уште има недостатоци што треба да ги надополни за забрзување на изградбата на систем за индустриски основни способности и градење модерен индустриски ланец“.

„Оптимизирањето на индустрискиот распоред е многу важно за да се консолидираат капацитетите на индустриската основа. Поради ограничувањата на ресурсите на железна руда, во последниве години, новите челични компании во мојата земја се повеќе склони да се развиваат долж крајбрежјето “. Луо Тијун рече, ова се пристанишни услови на крајбрежната област, трошоци за логистика и гарантира суровина Неизбежен резултат на многу предности, како што се еколошкиот капацитет.

Но, тој исто така истакна дека не може да се „опфати“ оптимизирање на индустрискиот распоред на индустријата за железо и челик. Двојната крајна линија мора да биде простор за побарувачка на регионалниот пазар и ресурси и капацитет на животната средина, а рамнотежата на целиот распоред на индустриите мора да се разгледа врз основа на тоа дали возводно и низводно од индустрискиот ланец можат да бидат целосно поврзани.

„Челичната индустрија мора да го смени традиционалниот концепт на самодоволност, да го намали извозот на општи производи, да поттикне увоз на производи од примарен челик, како што се заготовки, и да ја намали потрошувачката на енергија и железна руда“. Луо Тијун рече дека челичната индустрија ќе ја продлабочи структурната реформа на страната на снабдување и одлучно ќе го потисне намалувањето. Капацитет на производство на суров челик, развој на патека за развој на зелена и ниска јаглерод диоксид, водење на нов домашен баланс на понуда и побарувачка со висококвалитетно снабдување и учество во меѓународна соработка и конкуренција на високо ниво.

Луо Тијун рече дека со воведување на низа сродни политики и подобрувања на системот, како што се замена на капацитетот, увоз на рециклирани челични суровини и врв на јаглерод, индустријата за железо и челик треба да ги користи средствата за промовирање на спојувања и реорганизации и подобрување на систем за рециклирање на ресурси на старо железо за рационално распоредување на крајбрежните и внатрешните области. Капацитет на производство, стабилно промовирање на меѓународната соработка со производствениот капацитет, постепено подобрување на основните способности на индустријата и нивото на модернизација на индустрискиот ланец и употреба на научни и технолошки иновации како важна сила за подобрување на квалитетот и нивото на снабдување, така што добар челик може да се користи како „сечило“.

Соочувајќи се со иднината, што е „ножот“ за челичната индустрија?

Луо Тијун рече дека е потребно да се искористат можностите засновани врз стратешката основа за проширување на домашната побарувачка. Со енергичниот развој на индустрискиот Интернет 5G +, инвестициите на мојата земја во нова инфраструктура и напредно производство продолжуваат да се зголемуваат, што продолжува да внесува нов импулс во надградбата на побарувачката на челик во низводната челична индустрија, како што се автомобили, домашни апарати и паметни производи.

„Спојувањето и реорганизацијата на возводните и низводните индустриски ланци е ново барање за челичната индустрија да го реализира развојот на индустријата според новата шема на развој“. Луо Тијун истакна дека е неопходно да се забрзаат спојувањето и реорганизациите во индустријата и да се продолжи со унапредување на иновативната соработка со возводно и низводно претпријатие во индустрискиот ланец за зајакнување на низводно претпријатие и истражувачки институти соработуваат за да иновираат за да ги задоволат новите нови потребите на корисниците и проширување и зајакнување на индустрискиот ланец.

Тој рече дека „Иницијативата за појаси и патишта“ доведува до повисоко ниво на отворање, а исто така носи нови можности за челичните компании да „одат глобално“. Индустријата за челик има карактеристики на висок интензитет на инвестиции и силна индустриска важност, и таа е неопходен учесник во висококвалитетната заедничка конструкција на „Појасот и патот“.

„Меѓународната соработка за капацитет е еден од важните начини за челичната индустрија во Кина да бара трансформација и надградба“. Луо Тијун рече дека челичните компании мора целосно да ја искористат можноста за преобликување на глобалниот индустриски ланец, а во исто време рационално да го проценат просторот за соработка во меѓународниот капацитет, да ја зголемат координацијата и соработката и да го идентификуваат позиционирањето на соработка, да ја зајакнат превенцијата на ризиците и да се стремат нови меѓународни конкурентни предности со соработка на високо ниво на меѓународен капацитет за производство.


Време на објавување: јануари-05-2021 година