Мерки на претпазливост за заварување на челик обложен од не'рѓосувачки челик

Обложената челична плоча од не'рѓосувачки челик е составена од два различни типа челични плочи, вклучувајќи обложување (не'рѓосувачки челик) и основен слој (јаглероден челик, челик со низок легур). Бидејќи има два основни материјали од перлитски челик и аустенитски челик при заварување на не'рѓосувачки челичен слој, заварувањето на обложена челична плоча припаѓа на заварување на неразличен челик. Затоа, треба да се преземат соодветни процесни мерки за време на процесот на заварување, не само што ги исполнуваат барањата за јачина на структурата на заварување на основниот слој, туку и обезбедуваат отпорност на корозија на облогата. Ако операцијата е неправилна, тоа ќе има негативни последици. Специфичните мерки на претпазливост при заварување се како што следува:

Боја нерѓосувачки челичен лим

1, ист вид на прачка за заварување не може да се користи за заварување на компоненти од нерѓосувачки композитен челик. За компоненти за заварување од не'рѓосувачки композитен челик, потребно е да се исполнат барањата за јачина на структурата на заварување на основниот слој и да се обезбеди отпорност на корозија на облогата. Затоа, заварувањето на не'рѓосувачки челик има своја посебност. Основниот слој и основниот слој треба да се заваруваат со електроди од јаглероден челик и нисколегиран челик што одговара на материјалот на основниот слој, како што се E4303, E4315, E5003, E5015, итн .; за слојот за обложување, треба да се избегнува зголемување на јаглеродот. Бидејќи зголемувањето на јаглеродот на заварот значително ќе ја намали отпорноста на корозија на компонентите од не'рѓосувачки композитен челик. Затоа, заварувањето на облогата и облогата треба да ја избере електродата што одговара на материјалот за обложување, како што се A132 / A137, итн .; заварувањето на преодниот слој на раскрсницата на основниот слој и облогата треба да го намали ефектот на разредување на јаглероден челик врз составот на легура на не'рѓосувачки челик и да го надополни процесот на заварување Губење на горење на составот на легура. Може да се користат електроди од типот Cr25Ni13 или Cr23Ni12Mo2 со висока содржина на хром и никел, како што се A302 / A307.

2. За заварувања на плоча од не'рѓосувачки челик, погрешниот раб не треба да ја надминува дозволената вредност (1 mm). Нерѓосувачки челични плочи обично се составени од основен слој и слој за обложување со дебелина од само 1,5 до 6,0 mm. Имајќи предвид дека покрај задоволувањето на механичките својства на компонентите, компонентите од нерѓосувачки композитен челик треба да обезбедат и отпорност на корозија на облогата во контакт со корозивниот медиум. Затоа, при составување на заварувањето, потребно е да се усогласи слојот за обложување како основа, а работ на слојот за обложување не треба да надминува 1 mm. Ова е особено важно при спарување на не'рѓосувачки обложени челични плочи со различна дебелина. Ако неусогласеноста помеѓу слоевите на облогата е преголема, заварувањето во коренот на основниот слој може да стопи дел од не'рѓосувачки челик, што ги зголемува металните легирани елементи на заварот на коренот на основниот слој, предизвикувајќи заварувањето да стане тврд и кршлив, а во исто време, не'рѓосувачкиот челик на зглобот на задникот се разредува. Дебелината ќе го намали работниот век, ќе влијае на квалитетот на заварувањето на слојот на облогата и тешко е да се обезбеди отпорност на корозија на заварената конструкција.

3, апсолутно е забрането заварување на преодниот слој или нерѓосувачки челик за заварување на обложување со материјалот за заварување на основниот слој на заварување: во исто време, спречете го злоупотребата на материјалот за заварување на обложување на заварувачкиот спој на преодниот слој на заварувањето и основен слој.

4. Кога материјалот за заварување на основниот слој се користи за заварување на слојот од страната на облогата, раствор на креда треба да се премачка во рамките на 150мм од двете страни на жлебот за да се заштити за да се спречи лепењето на основниот слој на грутките на површината од не'рѓосувачки челик за време на процесот на заварување. Оксидниот филм на површината влијае на отпорноста на корозија на нерѓосувачкиот композитен челик. Честичките од прскалката што се лепеле мора внимателно да се исчистат.

5. Кореновиот заварување на основниот слој усвојува заварување со електроден лак. Со цел да се намали разредувањето на елементите од легура под услов да се обезбеди продирање, односот на фузија треба да се минимизира. Во тоа време, може да се користи мала струја на заварување и брза брзина на заварување. Дозволете страничен замав. Заварувањето на облогата треба да избере мал влез на топлина за заварување, така што времето на престој во опасната температура (450 ~ 850) ќе биде што е можно пократко. По заварувањето, ладната вода може да се користи за брзо ладење.

6, ако се открие дека нерѓосувачкиот челик има дефекти на раслојување пред заварувањето, заварувањето не е дозволено. Прво мора да се отстрани раслојувањето, да се поправи заварување (т.е. заварување со преклопување) и заварување по поправка.

7. За чистење на основниот слој и на двете страни на облогата, мора да се користат специјални алатки. Основниот слој мора да користи четки од јаглероден челик, а облогата мора да користи четки од жица од не'рѓосувачки челик.


Време на објавување: јануари-06-2021 година