Руските тарифи за извоз на остатоци ќе се зголемат 2,5 пати

Русија ги зголеми извозните тарифи за старо железо за 2,5 пати. Фискалните мерки ќе стапат на сила од крајот на јануари за период од 6 месеци. Сепак, имајќи ги предвид сегашните цени на суровините, зголемувањето на тарифите нема да доведе до целосен прекин на извозот, но во поголема мера, ќе доведе до пад на профитот од продажбата на извозот. Најниската стапка на извозна тарифа е 45 евра / тон наместо сегашните 5% (приближно 18 евра / тон врз основа на моменталните цени на светскиот пазар).

20170912044921965

Според извештаите на медиумите, зголемувањето на тарифите ќе резултира со значителен пад на маргините на продажба на извозниците, додека трошоците на извозниците ќе се зголемат за скоро 1,5 пати. Во исто време, поради високото ниво на меѓународни понуди, се очекува количината на старо железо испорачана на странските пазари да не падне нагло веднаш по стапувањето во сила на новите правила (барем во февруари). „Проблемот со снабдување со материјал е многу сериозен на пазарот на старо железо. Турција може да се соочи со недостаток на суровини во февруари. Сепак, мислам дека спроведувањето на оваа тарифа, особено во контекст на материјален недостиг, нема целосно да ја исклучи Русија како снабдувач. Покрај тоа. Ова ќе ја комплицира трговијата со Турција “, рече турски трговец во интервју за медиумите.

 

Во исто време, бидејќи учесниците на извозниот пазар не се сомневаат во спроведувањето на новите тарифи, до крајот на годината, откупната цена на пристаништето ќе биде утврдена на 25,000-26,300 рубли / тон (338-356 американски долари / тон) CPT порти, што ќе овозможи профитабилна продажба. , И зголемување на тарифите.


Време на објавување: јануари-08-2021 година