Најтенкиот нерѓосувачки челик во светот е дебел само 0,015 мм: произведен во Кина

Според најновиот извештај од CCTV, најновиот „челик за рачно кинење“ произведен од Кина Baowu Taiyuan Iron and Steel Group е потенок од хартија, налик на огледало и многу тврд по текстура. Дебелината е само 0,015 мм. Купот на 7 челични лимови е весник. дебелина.

Пријавено е дека ова е најтенкиот нерѓосувачки челик во светот во моментов, и може да се користи како материјал за обработка во чипот во иднина, па затоа се нарекува и „чип челик“.

За да се направи овој вид „чип челик“, клучот лежи во распоредот и комбинацијата на ролерите за сопирачките во турникет. Baowu Taiyuan Iron and Steel Group направи 711 експерименти и испроба повеќе од 40.000 видови ролери за сопирачки две цели години. По можните пермутации и комбинации, портата од нерѓосувачки челик беше направена со дебелина од 0,02 мм, со што беше разбиен монополот на странска технологија.

Почнувајќи од мај минатата година, Тајјуан ronелезо и челик продолжи да спроведува научни и технолошки истражувања врз оваа основа, и по речиси сто експерименти, конечно го дупна нерѓосувачкиот челик на 0,015 мм.

Покрај обработката на чипови, овој „чип челик“ може да се користи и за сензори во воздушната област, батерии за нови енергетски производи и мобилни телефони со преклопен екран.

宏 旺 钢卷 车间 全貌 3


Време на објавување: 30.08.2021 година