Светска асоцијација за челик: предвидува глобалната побарувачка на челик да порасне за 5,8% во 2021 година

Клиент Кина-Сингапур Jингвеи, 15 април. Според официјалната веб-страница на Светската асоцијација за челик, Светската асоцијација за челик ја објави најновата верзија на краткорочниот (2021-2022) извештај за предвидување на побарувачката на челик на 15-ти. Извештајот покажува дека глобалната побарувачка на челик ќе се намали во 2020 година По 0,2%, таа ќе се зголеми за 5,8% во 2021 година, достигнувајќи 1,874 милијарди тони. Во 2022 година, глобалната побарувачка на челик ќе продолжи да расте за 2,7%, достигнувајќи 1,925 милијарди тони.

Во извештајот се верува дека тековниот втор или трет бран на епидемијата ќе се израмни во вториот квартал од оваа година. Со постојан напредок на вакцинацијата, економските активности во големите земји што трошат челик постепено ќе се вратат во нормала.

Ал Ремеити, претседател на Комитетот за истражување на пазарот на Светската асоцијација за челик, ги коментираше резултатите од оваа прогноза: „Иако новата епидемија на пневмонија во круната донесе катастрофални ефекти врз животот и животот на луѓето, глобалната индустрија за челик сепак има среќа. До крајот на 2020 г. Глобалната побарувачка на челик само малку се намали. Ова главно се должи на изненадувачки силното закрепнување на Кина, што предизвика побарувачката на челик во Кина да порасне за дури 9,1%, додека во другите земји во светот, побарувачката за челик е намалена за 10,0%. Во следните неколку години, напредни економии Побарувачката на челик во економиите во развој ќе се опоравува стабилно. Поддржувачките фактори се потисната побарувачка на челик и владиниот план за економско закрепнување. Сепак, за некои од најразвиените економии, таа мора да се врати на нивото пред епидемијата. Takeе трае неколку години.

Огледало (1)

Говорејќи за градежната индустрија во челичната индустрија, во извештајот се вели дека поради епидемијата, ќе се појават различни трендови на развој во различни области на градежната индустрија. Со зголемувањето на телекомуникациската и електронската трговија, како и намалувањето на службените патувања, побарувачката на луѓето за трговски објекти и објекти за патување ќе продолжи да опаѓа. Во исто време, побарувачката на луѓето за логистички капацитети за е-трговија порасна и ова побарувачка ќе се развие во растечки сектор. Важноста на инфраструктурните проекти се зголеми, а понекогаш тие станаа единствено средство за многу земји да ги обноват своите економии. Во економиите во развој, инфраструктурните проекти ќе продолжат да претставуваат силен фактор на движење. Во напредните економии, проектите за зелен план за обновување и проектите за обнова на инфраструктурата ќе ја поттикнат побарувачката за градежната индустрија. Се проценува дека до 2022 година, глобалната градежна индустрија ќе се врати на нивото од 2019 година.

Во извештајот исто така се вели дека во глобални размери, во индустријата за челик, автомобилската индустрија доживеала најзначаен пад и се очекува дека автомобилската индустрија ќе доживее силно закрепнување во 2021 година. Се очекува глобалната автомобилска индустрија да се врати во нивото на 2019 година во 2022 година. Иако глобалната машинска индустрија е погодена од падот на инвестициите во 2020 година, падот е многу помал отколку во 2009 година. Машинската индустрија се очекува брзо да закрепне. Покрај тоа, постои уште еден важен фактор што исто така ќе влијае на машинската индустрија, односно забрзувањето на дигитализацијата и автоматизацијата. Инвестициите во оваа област ќе го промовираат растот на машинската индустрија. Понатаму, зелените проекти и инвестициските планови во областа на обновливите извори на енергија, исто така, ќе станат друга област за раст на машинската индустрија. (Извор: Сино-Сингапур ingингвеј)

Плоча од не'рѓосувачки челик Лист од не'рѓосувачки челик


Време на објавување: април-16-2021 година